درخواست طلاق غیابی ممکن است در شرایطی که اختلاف شدیدی بین زوجین وجود دارد و دیگر قادر به زندگی کردن با هم نیستند، انجام گیرد. اگرچه طلاق، ناپسندترین حلال در اسلام محسوب میشود؛ اما گاهی زوجین مجبور به جدایی میشوند. در طلاق بهصورت غیابی یکی از زوجین بدون اینکه همسر او حضور داشته باشد درخواست طلاق میدهد.
این نوع طلاق با تشریفات خاصی صورت میپذیرد. شاید شما هم از آن دسته از افراد باشید که به هر دلیلی قصد جدایی از همسرتان را دارید و میخواهید درخواست طلاق دهید. برای این منظور پیشنهاد میکنیم با یک وکیل خبره در امور خانواده مشورت کنید؛ ولی قبل از آن بد نیست یک پیش آگاهی در مورد Hن داشته باشید. در ادامه همراه ما باشید تا اطلاعاتی در این زمینه ارائه کنیم.
طلاق غیابی از طرف مرد یا زن
درخواست طلاق غیابی میتواند از طرف مرد یا زن باشد که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
➕ طلاق غیابی از طرف مرد
مطابق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، حق طلاق در اختیار مرد بوده و چنانچه مردی دادخواست طلاق دهد چه همسرش در دادگاه حاضر باشد و چه نباشد رای طلاق صادر میشود. تفاوتی که وجود دارد این است که در صورت حاضر نبودن زن به آن طلاق غیابی میگویند و زن میتواند در مهلت قانونی، درخواست واخواهی کند. البته صدور حکم طلاق در صورتی انجام میشود که مرد، حقوق مالی زن مانند مهریه، نفقه و … را پرداخت کند.
➕ طلاق غیابی از طرف زن
اگر زنی اقدام به ارائه دادخواست طلاق غیابی کند و دلیل محکمه پسندی برای طلاق داشته باشد و با اینکه ابلاغیه دادگاه به دست مرد رسیده است لایحه نداده باشد و ابلاغ واقعی اخطاریه دادگاه به او انجام نشده باشد، رای طلاق از سوی دادگاه غیابی است. مطابق ماده ۶۸ قانون آیین دادرسی مدنی اگر احضاریه دادگاه به شوهر ابلاغ شده باشد ابلاغ واقعی محسوب میشود. بر اساس ماده ۶۹ این قانون اگر ابلاغیه به بستگان یا کارمندان او برسد ابلاغ قانونی به شمار میرود. براساس ماده ۷۰ در صورتی که آدرس مورد نظر، درست باشد ولی کسی در دادگاه حاضر نشود اقدام به الصاق اخطاریه شده که ابلاغ قانونی است.
اهمیت طلاق غیابی چیست؟
بعد از اینکه زوج یا زوجین آخرین راه را طلاق میدانند ممکن است به طلاق غیابی روی آورند. به این ترتیب به اهداف زیر دست پیدا میکنند:
✅ درآمدن از وضعیت بلاتکلیفی
در بعضی موارد که بین زوجین، اختلافات شدید روی میدهد، ادامه زندگی مشترک برای آنها مقدور نیست؛ اما چون یکی از زوجین حضور ندارند نمیتوانند اقدام به طلاق توافقی یا طلاق به درخواست زوج کنند. در این صورت، بهترین گزینه برای رهایی از وضعیت بلاتکلیفی، طلاق است.
✅ جلوگیری از ضایع شدن حقوق زوجه
در مواردی زوج بهعلت اینکه تمایل ندارد یا قادر نیست مهریه، نفقه و حقوق مالی دیگر همسر خود را پرداخت کند از طلاق دادن زوجه امتناع میکند. طلاق بهصورت غیابی یکی از راههای احقاق حقوق زوجه و جلوگیری از ضایع شدن حقوق او است.
✅ کاهش آسیبهای روحی و روانی
وقتی زوجین در زندگی مشترک خود، پیوسته تنش و ناآرامی را تجربه کنند؛ نه تنها خود آنها بلکه فرزندان زوجین نیز دچار آسیبهای روحی و روانی میشوند. در اینگونه موارد به ناچار، انتخاب طلاق برای دوری از مشکلات و آسیبهای روحی و روانی و حفظ سلامت روان افراد گزینه مناسبی به شمار میآید.
شرایط طلاق غیابی
اکنون که تا حدودی در مورد طلاق غیابی از طرف زن و همچنین از طرف مرد اطلاعاتی پیدا کردهاید لازم است در مورد شرایط طلاق بدانید. شرایط این طلاق شامل موارد زیر میشود:
✔ حضور نداشتن خوانده
همانگونه که اشاره کردیم یکی از مهمترین شروط این نوع طلاق، حاضر نبودن خوانده در جلسات دادگاه به دلایل مختلف است.
✔ ابلاغ نشدن صحیح دادخواست
چنانچه ابلاغیه دادخواست بهصورت درست به دست خوانده نرسد، او میتواند دلیل حضور نیافتن را ارائه کرده و به حکم طلاق مذکور اعتراض کند.
✔ عذر موجه
چنانچه ابلاغ صحیح دادخواست انجام شود، ولی خوانده نمیتواند بهعلت عذر موجهی همچون بیماری یا سفر در دادگاه حضور پیدا کند، میتواند مدارک و مستندات را ارائه کرده و مهلت دیگری را درخواست کند.
✔ عدم حضور بدون دلیل موجه
اگر خوانده بدون دلیل موجه در دادگاه حاضر نشود دادگاه بنا به درخواست خواهان به رسیدگی غیابی میپردازد.
✔ اثبات عسر و حرج
کسی که دادخواست طلاق بهصورت غیابی میدهد باید شرایط عسر و حرج خود را ثابت کند.
✔ تامین خواستههای زوجه
خواهان در این طلاق باید در دادگاه متعهد شود خواستههای زوجه مانند مهریه، نفقه و اجرتالمثل را تامین کند.
✔ حق اعتراض
خوانده بعد از ابلاغ حکم غیابی در طلاق میتواند تا ظرف ۲۰ روز به حکم ابلاغ شده اعتراض کند.
✔ ابطال حکم طلاق
اگر بیاساس بودن ادعای خواهان ثابت شود منجر به باطل شدن حکم طلاق میشود.
✔ تبعات حقوقی و اجتماعی
اجرای طلاق، تبعات حقوقی و اجتماعی برای زوج و زوجه دارد.
مدارک مورد نیاز برای طلاق غیابی
طلاق غیابی در دو نوع توافقی و یکطرفه است. در طلاق توافقی همانگونه که مشخص است زوج و زوجه با هم بر سر جزئیات توافق میکنند. برای فرایندهای طلاق ارایه مدارکی نیاز است. شما میتوانید از خانم صدق آمیز که یک وکیل متخصص و خبره هستند در این امر کمک بگیرید تا زودتر امور مربوط پیگیری شود و سریعتر به نتیجه برسید.
از جمله مدارک مورد نیاز برای این طلاق عبارتند از:
- شهادت شهود: یکی از روشهایی که برای اثبات عسر و حرج مورد استفاده قرار میگیرد، شهادت شهود است. شهود، شامل افرادی است که در جریان شرایط زندگی زوجین بوده و قادر هستند بهعنوان شاهد در دادگاه شهادت دهند.
- نظریه پزشکی قانونی: در پارهای موارد، خواهان میتواند از نظریه پزشکی قانونی کمک بگیرد تا موفق به اثبات عسر و حرج خود شود.
- نامههای تهدیدآمیز: در صورتی که خوانده، در نامه به خواهان او را به آزار و اذیت یا خشونت تهدید کند خواهان میتواند از این نامهها به عنوان مدرک استفاده کرده و به دادگاه ارائه دهد.
- وکالتنامه: اگر خواهان نمیخواهد در دادگاه حاضر شود میتواند وکالتنامه را به وکیل ارائه کند تا وکیل به جای او کارهای طلاق را انجام دهد.
- دادخواست طلاق: در این دادخواست، خواهان به ذکر مشخصات خود و خوانده میپردازد وعلتی که درخواست طلاق داده است را بیان میکند.
- لایحه دفاعیه: در این لایحه، خواهان دلایل و مدارک اثبات عسر و حرج را بهطور مفصل تشریح میکند.
- تمبر و هزینه دادرسی: خواهان ملزم به پرداخت هزینه تمبر و هزینه دادرسی به دادگاه است.
هزینه طلاق غیابی
عوامل مختلفی بر هزینه طلاق به روش غیابی موثر هستند. به همین دلیل نمیتوان رقم دقیقی را ذکر کرد. از عوامل موثر بر هزینه غیابی طلاق میتوان موارد زیر را برشمرد:
✅ نوع طلاق
با توجه به اینکه طلاق بهصورت توافقی یا یکطرفه صورت میگیرد. لذا در طلاق توافقی، چون زوجین با هم در مسائل مختلف توافق میکنند نسبت به طلاق یکطرفه سریعتر انجام شده و هزینه کمتری پرداخت میشود.
✅ میزان تمکن مالی زوجین
در این طلاق، لازم است خواهان به اثبات تمکن مالی خود برای پرداخت مهریه، نفقه و حقوق زوجه بپردازد.
✅ هزینههای دادرسی
این هزینهها به هزینه ثبت دادخواست، ابلاغ اوراق قضایی و هزینههای قانونی دیگر مربوط میشود.
✅ حق الوکاله وکیل
اگر خواهان بخواهد پیگیری پرونده طلاق خود را به وکیل طلاق خانواده غیابی بسپارد، لازم است مبلغ معینی را بهعنوان حق الوکاله به وکیل بدهد.
مزایای طلاق غیابی
اگرچه طلاق برای زوج و زوجه و فرزندان آنها تبعاتی دارد ولی در صورتی که زوجین نتوانند با هم کنار بیایند و آرامش آنها به خطر میافتد، چارهای جز طلاق باقی نمیماند. از مزایای این طلاق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت: کارهای طلاق، سریعتر از طلاق توافقی و طلاق به درخواست زوجه صورت میپذیرد.
- عدم نیاز به حضور خوانده: در این نوع طلاق، نیازی نیست خوانده در دادگاه حاضر شود. این امر برای زوجینی که دارای مشغله زیاد هستند یا به زندگی در مناطق دوردست میپردازند، دارای اهمیت است.
خانم صدق آمیز بهترین وکیل طلاق غیابی
با توجه به اینکه قوانین مدنی بهطور مداوم دچار تغییر و تحول میشوند حضور یک وکیل خوب در هر زمینهای از امور حقوقی و خصوصا در امور خانواده و طلاق به افراد کمک میکند که زودتر روند طلاق را طی کنند. حضور این شخص آگاه در دادگاهها ضروری به نظر میرسد؛ چرا که شلوغی و فضای سرسامآور دادگاه و پیچیدگی امور حقوقی میطلبد، چنین شخصی به جای شما در دادگاه حضور داشته باشد.
پس در پاسخ به سوال وکیل طلاق غیابی چیست؟ باید بگوییم او کسی است که میتواند در روند انجام طلاق، کنار شما باشد تا به تسریع مراحل انجام طلاق کمکتان کند. از آنجا که وکیل زن بهدلیل ریزبینیهای زنانه بهتر میتواند پروندههای طلاق را پیگیری کند، بسیاری از افراد وکیل خانم را برای این کار انتخاب میکنند. خانم صدق آمیز یکی از وکلای برجستهای است که در این زمینه فعالیت میکند. اگر سوال حقوقی در مورد امور خانواده و طلاق دارید با ایشان ارتباط بگیرید و از خدمات ایشان برخوردار شوید.
دیدگاهتان را بنویسید