صفر تا صد  حضانت فرزند در طلاق توافقی ✨

 حضانت فرزند در طلاق توافقی

حضانت فرزند در طلاق توافقی یکی از مسائل مهمی است که زوج‌ها بعد از مهریه باید در مورد آن تصمیم‌گیری کنند. حضانت کودک بعد از طلاق یعنی بعد از طلاق چه کسی از او  نگهداری کند و از لحاظ جسمی و عاطفی از او حمایت نماید. اگرچه ممکن است حضانت فرزند با پدر یا مادر باشد؛ اما طرف مقابل که حضانت فرزند را به عهده ندارد هم حق دارد فرزند خود را ملاقات کند. در طلاق توافقی سر این موضوع هم توافق می‌شود که شرایط ملاقات با فرزندش چگونه باشد. از آنجا که این شرایط برای فرزندان دختر و پسر متفاوت است ما قصد داریم در مورد آن قدری بیشتر صحبت کنیم؛ پس در ادامه همراه ما باشید.

انواع حضانت فرزند

انواع حضانت فرزند بعد از طلاق را می‌توان به حضانت موقت و دائم تقسیم کرد. اکنون به بررسی هر کدام از آنها به‌صورت جداگانه خواهیم پرداخت:

➕ حضانت موقت

در حضانت موقت، وقتی پدر و مادر در مورد حضانت فرزند اختلاف پیدا کرده و از دادگاه تقاضا می‌کنند که به این موضوع رسیدگی کرده و حکم صادر کند، دادگاه حضانت فرزند را به ‌طور موقت به یکی از والدین یا اقوام و خویشاوندان درجه یک می‌سپارد تا تکلیف حضانت تعیین شود.

➕ حضانت دائمی

حضانت دائمی به حضانتی می‌گویند که بر اساس توافق با والدین یا به حکم دادگاه یا مرگ یکی از والدین به والد دیگر یا شخصی که مسئول حضانت بچه است، سپرده می‌شود. در این نوع حضانت، مسئولیت حضانت بچه بعد از رسیدن به سن خاصی به فرد دیگری سپرده نمی‌شود.

 

بیشتر بدانید: حق طلاق چیست و چه شرایطی دارد؟

 

حضانت فرزند دختر و پسر در طلاق توافقی

حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با پسر فرق دارد. این امر با توجه به جنسیت بچه تغییر می‌کند و دختر یا پسر بودن فرزند روی شرایط حضانت آنها تاثیر می‌گذارد. اولین اولویتی که دادگاه در مورد حضانت فرزند قائل است به توافق پدر و مادر مربوط می‌شود. اما اگر زوج‌ها نتوانند در این زمینه به توافق برسند قانون، حضانت فرزندان را تعیین می‌کند. لازم به ذکر است که به مادر حاضنه و به پدر حاضن می‌گویند. در ماده 1169 قانون مدنی آمده است: 《برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می‌کنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است.》

➕ حضانت فرزند دختر در طلاق توافقی

طبق قانون سن حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با پسر یکی نیست. در مورد حضانت دختر باید بگوییم که آنها تا سن هفت سالگی به مادرش سپرده می‌شوند. زمانی‌که فرزند دختر به ۷ سالگی رسید حضانت او از ۷ تا ۹ سالگی  به‌عهده پدر است و با او زندگی خواهد کرد‌‌. در طلاق توافقی زوج‌ها می‌توانند در مورد اینکه حضانت بچه با چه کسی باشد توافق کنند.

 

حضانت فرزند دختر و پسر در طلاق توافقی

 

➕ حضانت فرزند پسر در طلاق توافقی

برطبق قانون حضانت فرزند پسر در طلاق توافقی تا ۷ سالگی او با مادر بوده و از ۷ تا ۱۵ سالگی، پدر موظف است از پسرش نگه‌داری کند. دلیلی که در مورد تفاوت سن حضانت فرزندان دختر و پسر می‌توان آورد به مسائل دینی و سن تکلیف  و سن بلوغ آنها مربوط می‌شود. حضانت آنها بعد از طلاق توافقی می‌تواند  طبق توافق زن و مرد انجام گیرد.

شرایط حضانت کننده در طلاق توافقی

در قانون مدنی آمده است کسی که بعد از طلاق توافقی حضانت فرزند را بر عهده می‌گیرد باید مشخصاتی داشته باشد. از شرایط حضانت فرزند در طلاق توافقی که پدر یا مادر باید از آن برخوردار باشد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تابع دین اسلام باشد.
  • از لحاظ عقلی کامل باشد.
  • از بضاعت مالی خوبی برخوردار باشد.
  • از سلامت کامل برخوردار باشد و بیماری‌ واگیرداری نداشته نباشد.
  • از نظر اخلاقی صلاحیت داشته باشد.
  • حضانت فرزند در طلاق توافقی بعد از ازدواج مادر، از او سلب می‌شود. اگر مادر حضانت فرزند را برعهده داشته باشد نباید ازدواج کند.‌

 

بیشتر بدانید: طلاق یک طرفه چیست و چه شرایطی لازم است؟

 

تکلیف حضانت فرزند در طلاق  بعد از خروج از مدار حضانت

همان‌گونه که اشاره کردیم در طلاق توافقی سن حضانت  فرزند دختر ۹ سال در نظر گرفته می‌شود و حضانت پسران ۱۵ سالگی است. اگر زمانی که صیغه طلاق توافقی جاری می‌شود سن بچه یا  بچه‌های زوجین بالاتر باشد نیازی نیست پدر و مادر در مورد حضانت فرزندان تصمیم بگیرند و فرزند خودش انتخاب می‌کند که با کدام یک از والدین خود زندگی کند.

 

تکلیف حضانت فرزند در طلاق  بعد از خروج از مدار حضانت

 

درصورتی‌که پدر یا مادر صلاحیت نداشته باشند از فرزند خود نگهداری کنند، می‌توان به دادگاه مراجعه کرد و برای سلب حضانت فرزند اقدام کرد. از مواردی که سبب سلب حضانت فرزند برای طلاق توافقی می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • به فساد اخلاقی و فحشا شهرت یابد.
  • ضرب و جرح خارج از عرف تکرار شود.
  • از کودک برای ورود به تکدی‌گری، قاچاق یا فساد و فحشا سواستفاده شود.
  • با تشخیص پزشکی قانونی به بیماری روانی مبتلا باشد.
  • به الکل، قمار و مواد مخدر اعتیاد پیدا کند.
  • مادر مجددا ازدواج کند. وقتی مادر از پدر طلاق بگیرد حضانت فرزند از او سلب می‌شود. اما اگر پدر بچه از دنیا برود حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر، بلامانع است و مادر می‌تواند حضانت بچه را بگیرد؛ مگر اینکه برای رعایت غبطه فرزند باشد.

حضانت فرزند در صورت فوت پدر یا مادر

برطبق ماده ۱۱۷۱ قانون مدنی: 《در صورت فوت یکی از ابوین حضانت طفل با آ‌ن که زنده است خواهد بود هر چند متوفی پدر طفل بوده و برای او قیم معین کرده‌ باشد.》 پس اگر بعد از طلاق توافقی زن یا مردی که عهده‌دار حضانت فرزند است، از دنیا برود شرایط حضانت فرزند به گونه دیگری تغییر می‌یابد. اگر مادری که حضانت فرزند را برعهده دارد فوت کند پدر حضانت فرزند را می‌گیرد و اگر پدر هم فوت کند جد پدری مسئول حضانت از بچه می‌شود.‌ در طلاق توافقی اگر پدری مسئولیت حضانت بچه بعد از طلاق را دارد و از دنیا برود حضانت بچه به جد پدری می‌رسد.‌

 

بیشتر بدانید: طلاق عسر و حرج چیست؟

 

نفقه فرزند بعد از طلاق توافقی به چه صورت است؟

طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی:《نفقهٔ اولاد بر عهدهٔ پدر است. پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهدهٔ اجداد پدری است با رعایت الاقرب‌فالاقرب. در صورت نبودن پدر و اجداد پدری یا عدم قدرت آن‌ها نفقه بر عهدهٔ مادر است. هر گاه مادر هم زنده یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب‌فالاقرب به عهدهٔ اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب‌النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حیث درجهٔ اقربیت مساوی باشند نفقه را باید به حصهٔ مساوی تأدیه کنند.》

 

نفقه فرزند بعد از طلاق توافقی به چه صورت است؟

 

نفقه فرزند عبارت است از: تمام هزینه‌های مربوط به خوراک، پوشاک، مسکن و بهداشت و درمان فرزند. بر طبق این قانون، وظیفه پرداخت نفقه هر بچه‌ای در هر شرایطی با پدر او است. حتی اگر مادر حضانت فرزند در طلاق توافقی را به صورت دائمی برعهده بگیرد، تامین نفقه و هزینه‌های فرزند با پدر است. اگر پدر، استطاعت مالی خوبی نداشته باشد باید جد پدری وظیفه حضانت و تامین هزینه‌ها را به عهده بگیرد.

ملاقات با فرزند بعد از طلاق توافقی به چه صورت است؟

هیچ کس نمی‌تواند مانع ملاقات فرزند با والدی باشد که حضانت او را ندارد. در واقع هر پدر یا مادری در هر شرایطی حق دارد با فرزند خود ملاقات کند. اگر طرفی که حضانت فرزند را دارد، مانع دیدار فرزند با طرف مقابلش شود طرف مقابل می‌تواند دادخواست ملاقات با فرزند را ارائه داده و به شکایت از او بپردازد. در مواردی ممکن است به دلایلی مانند بیماری یا اعتیاد والد یا …  ملاقات فرزند با پدر یا مادرش با اختلال مواجه شود. در این‌گونه موارد تصمیم با دادگاه است که میزان و نوع ملاقات چقدر و چگونه باشد.

مدارک لازم برای دریافت حضانت توسط وکیل

تا اینجا در مورد حضانت فرزند در طلاق توافقی صحبت کردیم. اما برای این کار نیاز است مدارکی تهیه کنید و به وکیل تحویل دهد تا بر اساس آن  بتواند از حقوق شما دفاع کند و به تنظیم دادخواست و لوایح بپردازد. این مدارک عبارتند از:

  • ارائه سند ازدواج
  • ارائه کارت ملی
  • ارائه شناسنامه
  • ارائه سند طلاق
  • ارائه استعلام پزشکی قانونی
  • ارائه نظر کارشناسی یا درخواست جلب نظر کارشناس
  • ارائه درخواست تحقیق محلی یا مستندات تحقیق محلی صورت گرفته
  • ارائه ادله و سایر مستندات مانند شهادت شهود و مطلعین، سوگند و…

 

بیشتر بدانید: معرفی بهترین وکیل طلاق غیر توافقی

 

خانم فاطمه صدق آمیز بهترین وکیل خانواده

بسیاری از افراد از مسائل حقوقی سردر نمی‌اورند. از آنجا که برای ارائه دادخواست و مسایل مربوط به آن به فردی نیاز است که اطلاعات کافی داشته باشد داشتن یک وکیل طلاق خانواده خبره به فرد کمک می‌کند روند کار زودتر انجام شود. خانم فاطمه صدق آمیز یکی از وکیلان برجسته‌ای است که می‌تواند در این امر یاریتان کند. یک وکیل خوب به شما کمک می‌کند تا بتوانید تصمیمات بهتری در مورد حضانت فرزندان و مسائل مالی بگیرید‌ همچنین بهترین راه‌حل‌ها را برای رفع اختلافات پدر و مادر در مورد حضانت فرزندان ارایه می‌دهد. اگر شما هم به دنبال وکیل ماهری هستید که بتواند از حق شما دفاع کند و پرونده‌های حضانت فرزندان را به‌صورت قانونی حل و فصل کند پیشنهاد می‌کنیم به به خانم فاطمه صدق آمیز مراجعه کنید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *