طلاق توافقی نوعی از جدایی زوجین است که در آن خانم و آقا به دلیل عدم سازش و به طور توافق شده از هم طلاق میگیرند. این نوع از طلاق همچون سایر انواع طلاقهای زوجین دارای شرایط و مراحل خاص خود است؛ با این تفاوت که کم دردسرترین نوع طلاق به شمار میآید و مدت زمان کمی طول میکشد. در جدایی توافقی زوجین لازم است افراد در مورد مراحل طلاق و شرایط و مدارک آن اطلاعات کافی داشته باشند و به کمک یک وکیل طلاق باتجربه و آگاه مراحل طلاق را طی کنند. در ادامه راجع به این که طاق توافقی چیست و چگونه است، صحبت خواهیم کرد.
طلاق توافقی چیست؟
طلاق توافقی یکی از اقسام طلاق است که طی آن زوجینی که قصد جدا شدن از یکدیگر را دارند، بر سر مسائل مشترک با یکدیگر به توافق میرسند. این مسائل میتوانند نفقه، اجرة المثل، اموال مشترک و مسائل غیر مالی همچون حضانت فرزندان باشند. در این نوع از طلاق پس از این که زوجین به توافق برسند، به دادگاه مراجعه میکنند تا روند قانونی طلاق گرفتن طی شود. زمانی که زوج و زوجه درخواست طلاق میدهند، ابتدا باید گواهی عدم امکان سازش دریافت کنند تا دادگاه رای طلاق بدهد. این نوع از جدایی سادهترین و کم دردسرترین نوع جدایی است و روند آن سریع است. به همین دلیل جزو رایجترین نوع طلاق در کشور شناخته میشود.
شرایط طلاق توافقی چیست؟
همچون سایر اقسام طلاق طلاق به صورت توافقی دارای شرایط خاصی است. در ادامه با شرایع تخصصی و شرایط عمومی جدایی توافقی زوجین از یکدیگر آشنا خواهید شد:
➕ شرایط عمومی طلاق
زوجین برای این که طلاق توافقی بگیرند، نیازمند تقدیم دادخواست طلاق جهت دادرسی هستند. در ابتدا متقاضیان این نوع از طلاق باید به دفاتر الکترونیک خدمات قضایی مراجعه کنند و هزینههای دادرسی را پرداخت کنند. زمانی که طلاق به صورت توافقی باشد، فرقی ندارد که زن برای طلاق اقدام میکند یا مرد درخواست طلاق میدهد. هر دو زوجین باید در دفاتر خدمات قضایی حاضر شوند و دادخواست طلاق را امضا کنند.
اگر میپرسید این نوع جدایی به نفع کیست باید بگوییم که یکی از شروط عمومی که این نوع از طلاق دارد، این است که زوج باید تمامی حق و حقوق زوجه را پرداخت نماید یا رضایت زوجه را کسب کند. در نهایت برای صدور رای نهایی طلاق گواهی عدم بارداری به دادگاه ارائه میشود.
➕ شرایط اختصاصی طلاق توافقی
طلاق به صورت توافقی علاوه بر شرایط عمومی دارای شرایط اختصاصی نیز هست. در این شیوه از طلاق شرط ارجاع به داوری وجود ندارد. زوجین پیش از ارائه نمونه دادخواست طلاق توافقی باید گواهی عدم انصراف از طلاق را امضا کنند و پس از آن به مراکز مشاوره خانواده مراجعه نمایند. علاوه بر این که لازم است برای جدایی توافقی حکم طلاق توافقی اخذ شود، باید زوجین در مورد تمامی حقوق و تکالیف مالی یا غیر مالی یکدیگر به توافق برسند و پس از آن طلاق انجام شود. شاید یکی از سوالات مهم زوجین این باشد که این نوع جدایی بهتر است یا حق طلاق؟ در این موارد افراد خودشان تصمیم میگیرند و قانپن طلاق هیچ الزامی تعیین نمیکند.
مراحل طلاق توافقی
طبق قانون حمایت از خانواده مصوب 1391 طلاق گرفتن به صورت توافقی دارای قواعد ویژهای است و همین قواعد آن را با سایر انواع طلاق متمایز میکند. مراحل طلاق توافقی بدون وکیل و با وکیل به شرح زیر هستند:
✅ مراجعه به مراکز مشاوره خانواده بهزیستی
بنابر اعلام دادگستری ثبت دادخواست طلاق و جدایی توافقی در دفاتر خدمات قضایی تنها با ارائه گواهی عدم انصراف از طلاق توسط زوجین انجام میشود. زوجین پیش از این که به دادگاه مراجعه کنند، میبایست از مراکز مشاور خانواده این گواهی را دریافت نمایند. قبل از آن زوجین میبایست نوبت مشاوره را در سامانه تصمیم طلاق بگیرند و در روز و ساعت و زمان مشخص شده در مراکز مشاوره حضور پیدا کنند.
✅ ثبت دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
پس از حضور در جلسات مشاوره و دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق زوجین یا وکیل آنها باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند. فرقی ندارد این نوع طلاق از طرف زن است یا مرد؛ در هر حالت زوجین یا وکیل آنها میبایست در دفاتر خدمات الکترونیک حضور پیدا کنند تا دادخواست طلاق ثبت شود.
✅ حضور در جلسه رسیدگی و صدور رای طلاق توافقی
در این مرحله پس از این که پرونده طلاق به شعبه مربوطه برسد، شعبه جلسه رسیدگی به جدایی توافقی را تعیین میکند و زمان آن را به طرفین اعلام مینماید. طرفین طلاق میبایست در این جلسه حضور پیدا کنند. در این مرحله مشخص میشود که در طلاق توافقی چه چیزهایی به زن تعلق میگیرد و پس از در نظر گرفتن توافقات طلاق گواهی عدم امکان سازش صادر میشود.
✅ حضور در دفترخانه طلاق و اجرای صیغه طلاق
پس از آن که شعبه دادگاه رای طلاق را صادر کرد، دیگر حق نظر خواهی و تجدید نظر به طرفین طلاق داده نمیشود. زوجین سه ماه پس از دریافت گواهی عدم سازش فرصت مراجعه به دفاتر ثبت طلاق و اجرای صیغه طلاق را دارند. یکی از مضرات طلاق توافقی این است که زوجین باید برای طلاق هر دو در دفترخانه حضور پیدا کنند و صیغه طلاق بین آنها خوانده شود. چنانچه یکی از طرفین در دفترخانه حضور نداشته باشند، طلاق توافقی انجام نخواهد شد.
مدارک لازم برای طلاق توافقی
افرادی که قصد دارند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند، نیازمند یک سری مدارک قانونی هستند. در صورتی که زوجین قادر به فراهم کردن مدارک لازم جهت طلاق گرفتن نباشند، ارجاع دادخواست طلاق به دادگاه امکانپذیر نخواهد بود. مهمترین مدارکی که در مراحل طلاق توافقی به آن نیاز پیدا میکنید، موارد زیر هستند:
- کپی شناسنامه
- اصل و کپی کارت ملی زوجین
- کپی سند عقد محضری و ازدواج
- گواهی سلامت باکره بودن خانم
- گواهی عدم بارداری خانم
مدت زمان طلاق توافقی چقدر است؟
اصلیترین سوالی که زوجین در روند طلاق توافقی میپرسند، این است که چقدر زمان برای طلاق به صورت توافقی لازم است. بسته به این که زوجین خودشان کارهای طلاق را انجام دهند یا وکیل آنها روند طلاق را پیگیری کند، مدت زمان طلاق گرفتن متفاوت خواهد بود. در پاسخ به این سوال که طلاق توافقی بدون وکیل چقدر طول میکشد باید بگوییم در خوشبینانهترین حالت ممکن ۶ الی ۹ ماه زمان لازم دارید تا از یکدیگر جدا شوید. در صورتی که وکیل طلاق خانواده باتجربه و ماهری را انتخاب کنید، مسلما روند جدایی توافقی در مدت زمان کمتری طی خواهد شد.
بهترین وکیل طلاق توافقی کیست؟
طلاق توافقی با وکیل بهترین رو جدایی توافقی است؛ زیرا از یک سو وکیل تمام کارهای طلاق را انجام میدهد و نیاز نیست شما مدام به مراکز و شعب دادگاه مراجعه کنید. از طرفی دیگر وکیل شما را راهنمایی میکند و با توجه به تجربه خود در مدت زمان کوتاهی طلاق را وصول میدهد. در واقع بهترین وکیل طلاق وکیلی است که با مراحل طلاق آشنایی کامل داشته باشد و با اطلاعات کافی خود روند طلاق طی شود. خانم صدق آمیز یکی از بهترین و باتجربهترین وکلای طلاق است شما میتوانید برای جدایی توافقی این وکیل ماهر را انتخاب کنید.
هزینه طلاق توافقی
هزینههای طلاق توافقی شامل هزینههای مختلفی است که طرفین به صورت توافقی آن را پرداخت میکنند یا هر طرفی که دادخواست طلاق را مطرح کرده است، هزینه را میپردازد. این هزینهها شامل موارد زیر هستند:
- هزینههای تنظیم دادخواست
- هزینه ثبت دادخواست و برگههای پیوست
- هزینههای مربوط به پزشکی قانونی
- هزینه دادرسی و ثبت طلاق در دفاتر ازدواج و طلاق
- هزینه مشاوره در مراکز مشاوره خانواده
- هزینههای حق الوکاله وکیل
کلام پایانی
در این مطلب به معرفی طلاق توافقی و مراحل و شرایط آن پرداختیم. این نوع جدایی یکی از اقسام طلاق است که در آن زوجین با یکدیگر توافق میکنند که از هم جدا شوند. این طلاق با رضایت طرفین انجام میشود و حق و حقوق زن به طور کامل به او داده می شود. برای طلاق توافقی ابتدا باید شرایط لازم را داشته باشید، سپس مدارک مورد نیاز تهیه کنید و دادخواست طلاق بدهید. پس از دادخواست طلاق لازم است به دادگاه و مراکز مشاوره خانواده مراجعه نمایید تا در نهایت طلاق بگیرید. شما میتوانید از خدمات وکیل طلاق توافقی استفاده نمایید و مدت زمان طلاق گرفتن را کاهش دهید.
دیدگاهتان را بنویسید