رابطه حقوق و ورزش
از نقطه نظر مالی، توجه ها به گردش مالی سنگین در این صنعت، لزوم اشراف به این حقوق، برای همه بازیگران این عرصه امری واجب و لازم است. از نقطه نظر غیر مالی نیز، اثرات ورزش و بطور مثال نتایج ورزشی بر جامعه داخلی و جهانی بر کسی پوشیده نیست.
بنابراین لزوم تدوین حقوق بر این صنعت امری بدیهی است تا تضمین کننده منافع و تنظیم کننده روابط باشد. در حقیقت با تبدیل ورزش از صرف سرگرمی به یک ابر صنعت تاثیرگذار انضباط بخشیدن به این عرصه برابر است با دخالت حقوق ورزش.
حقوق ورزشی در فوتبال
وکیل متخصص حقوق ورزشی ادامه میدهد مهمترین و شاید مدون ترین حقوق ورزشی متعلق به فوتبال است. مقرراتی نظیر مقررات وضعیت و نقل و انتقالات بازیکنان فونبال در کنار مقرات انضباطی و اخلاق و همچنین اساسنامه ها از جمله مقررات هستند.
قراردادهای بین بازیکنان و باشگاهها، باشگاهها و اسپانسرها، بازیکنان و واسطه ها و … تجلی حقوق بین الملل ورزش در فوتبال است. همچنین مقررات ضد دوپینگ و مراجع قضایی فدراسیون بین المللی فوتبال و آیین رسیدگی و اجرای آرای صادره. شاید به همین دلیل است که تعداد زیادی وکلای حقوق بین الملل ورزشی در فدراسیون بین المللی فوتبال، کنفدراسیونها و فدراسیونهای ملی به ایفای نقش میپردازند.
تاریخچه حقوق ورزشی در ایران
متاسفانه تاکنون رشته حقوق ورزشی در مراکز دانشگاهی ایران بصورت شایسته به رسمیت شناخته نشده است و عدم اگاهی و کمبود وکلای متخصص حقوق بین الملل ورزش لطمات زیادی به جامعه ورزشی ایران وارد آورده است.
اکنون گروه وکلای حقوق ورزشی لاهه این توانایی را دارد تا با استفاده از تخصص بین المللی خود بدست آمده از وکالتهای بین المللی و کسب مدارج بین المللی، این موقعیت کم نظیر را برای علاقمندان فراهم آورد.
نقش وکیل حرفه ای ورزشی در حقوق ورزش
یک وکیل ورزشی متخصص با بهرمندی از دانش تخصصی در زمینه حقوق ورزشی، به عنوان رکن رکین و مهمی، موثر در امور فوق الذکر خواهد بود. ارائه مشاوره و دفاع از حقوق مدیران، ورزشکاران و مربیان، باشگاهها و سایر نهادها از جمله وظایف وکیل حرفه ای و متخصص در حقوق ورزش است.
همچنین نظر به فعالیت اقتصادی افراد فوق الذکر به انجام مختلف، وکیل حقوق بین الملل ورزش با اشراف به این مقررات در کنار حقوق تجارت بین الملل، به سود آوری و قدرتمند شدن باشگاهها و فدراسیونها یاری میرساند.
دعاوی بین المللی ورزشی و نقش وکیل متخصص ورزشی
یک وکیل مجرب در حقوق ورزشی در دعاوی بین المللی یا موارد حقوقی ورزشکاران نظیر مسائل مالیاتی ورزشکاران، مربیان و … بطور مستقیم در زندگی و اتیه یک ورزشکار حرفه ایی میتواند اثر مثبت بگذارد و همچنین با وکالت موفق از یک نهاد ورزشی شامل فدراسیون یا باشگاهی پرطرفدار، امید و انرژی مطلوبی به جامعه پشتیبان آنها بدمد.
در حقیقت از این طریق ،نظر به تاثیر پیش گفته ورزش در یک جامعه، بطور غیر مستقیم در نشاط و سلامت جامعه مشارکت می نماید. در پاره ای از دعاوی بین المللی نیز با حل و فصل مسالمت آمیز اختلاف به تقویت روابط دو یا چند کشور کمک می نماید.
تنظیم قرارداد و مقررات ورزشی توسط وکیل بین الملل ورزشی
در همین راستا با تنظیم قرارداد بین ورزشکاران و باشگاها و یا اسپانسر ها با باشگاهها و …. ضامن منافع مادی و معنوی آنها باشد تا طرفین با آرامش و اطمینان صرفا متمرکز بر انجام فعالیت حرفه ای خود باشند و بدین طریق نشاط و شادی را برای جامعه بزرگتر فراهم بیاورند. در حقیقت وکیل مجرب حقوق ورزشی با استفاده از ابزار قانونی و تدوین قراردادی جامع، ادامه رابطه ورزشکار و باشگاه یا باشگاه با شرکای تجاری خویش را استوار می نماید و اطمینان بخشی در این خصوص، سود حداکثری برای طرفین را تضمین می نماید.
همسو با این نگرش، با تنظیم مقررات کارامد با تنظیم روابط بین نهادها و ورزشکاران از حدوث اختلافات ورزشی جلوگیری می نماید. آگاهی و تسلط به قوانین مربوطه بین المللی به عنوان ابزار اصلی جهت نیل به مقاصد فوق الذکر توانایی منحصر به فرد یک وکیل متخصص است که او را از بقیه متمایز می سازد.
برگزاری دوره های آموزشی حقوق بین الملل ورزشی
همچنین نظر به تغییرات سالانه مقررات، وکلای بین الملل ورزشی با برگزاری سمینارهای مقتضی نسبت به اگاهی بخشی روز به روز ورزشکاران و علاقمندان اقدام می نماید تا عدم اگاهی به موارد بروز شده موجبات ورود لطمه به حرفه شکننده ورزشکاران را فراهم نکند.
برگزاری این دوره ها توسط وکلای حرفه ای ورزشی بصورت آنلاین و یا حضوری در جهت پرورش دانشجویان علاقمند به دوره های حقوق بین الملل ورزشی و همچنین توانمند سازی مدیران و ورزشکاران در کنار باشگاهها و فدراسیونها خواهد بود.
وکلای حرفه ای با ایجاد ارتباط با مراکز علمی معتبر در دنیا امکان برگزاری دوره های بین الملل حقوق ورزش و اخذ گواهینامه را فراهم ساخته است.
داوری و میانجیگری اختلافات ورزشی
نکته دیگر اینکه حتی در فرض وقوع اختلاف، وکلای متخصص بین الملل حقوق ورزشی به عنوان داور و میانجی گر متبحر نسبت به رفع اختلاف و دستیابی به راه حل سریع و متناسب با ورزش در کنار طرفین خواهند بود که نهایتا به بهره وری موثر طرفین خواهد انجامید.
با این وصف دیگر نیازی به مراجعه به دادگاه و تشدید اختلافات نخواهد بود و راه حل های دوستانه برای تقویت روابط طرفین یک صنعت پینهاد و اجرایی میگردد. در واقع در موردی که طرفین با یکدیگر در یک صنعت رابطه طولانی خواهند داشت حل و فصل اختلافات توسط وکلای مجرب ورزشی به عنوان میانجیگر کمک شایانی به طرفین اختلاف می نماید.
خشونت هواداران
در یکی از سالهای اخیر، شورای اروپا گزارش داد که این جریانات حدود 1000 کشته و 5000 هزار مجروح در اروپا بر جای گذاشته است. بنابراین بررسی این مسئله مدت زمانی است که توجه جرمشناسان را در اروپا به خود جلب کرد و تحقیقات گسترده برای شناخت ماهیت این پدیده یعنی خشونت هواداران شروع شد. جرمشناسان اروپایی در جریان تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که از این همه مسابقة فوتبال که در سطح دنیا برگزار میشود فقط تعدادی از آنها به خشونت کشیده میشود اما همین تعداد اندک، دارای تلفات و پیامدهای جبرانناپذیر متعددی است. مطالعات همچنین حاکی از این است که عمدة خشونت هواداران، در بیرون از ورزشگاهها اتفاق میافتد و نه در سکوهای تماشاگران. این مسئله به ویژه در جریان برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال 1998 در فرانسه به خوبی مشهود بود. این رفتارهای خشونتآمیز معمولاً به شکل وندالیزم و تخریب اموال عمومی از قبیل اتوبوسهای شرکت واحد، مترو، تلفنهای عمومی و… همچنین درگیری و زد و خورد با مأموران پلیس و بعضاً نیز درگیری با هواداران تیم حریف، به وقوع میپیوندد.جرمشناسان بلژیکی به بررسی هواداران تیمهای فوتبال پرداختند و به این نتیجه رسیدند که این هواداران به صورت منسجم و سازمانیافته عمل میکنند. بدین ترتیب که معمولاً هواداران یک تیم، در چهار حلقه قرار گرفته و فعالیت میکنند: حلقة اول و مرکز دایره را رهبران و لیدرها تشکیل میدهند. اینها تعدادشان کم است و تصمیمهای اصلی را در مورد اینکه هواداران چه بکنند و چه شعاری بدهند را اتخاذ میکنند و در میان هواداران از احترام خاصی برخوردارند. حلقة دوم، حدود 50 نفر هستند که از لیدرها حمایت میکنند و فرامین آنها را به سایر هواداران منتقل میکنند. حلقة سوم از هوادارانی تشکیل شده که مدتی است هوادار تیم هستند اما آن قدر سابقه ندارند که وارد در حلقة دوم شوند. اما در هر صورت از هواداران پروپا قرص آن تیم محسوب میشوند و در اکثر مسابقات شرکت میکنند. حلقة چهارم هم شامل سایر هوادارانی است که بعضی وقتها ممکن است برای تشویق تیم، در ورزشگاه حاضر شوند اما پایة ثابت و دایمی حضور در ورزشگاه نیستند.
تحلیل حقوقی وقایع ورزشی و مقالات ورزشی
از منظر علمی و تئوری با بررسی و تحلیل وقایع روز، وکیل متخصص حقوق بین الملل ورزش، مطالب کاربردی برای علاقمندان فراهم می سازد. از آنجایی که حقوق ورزش رشته پویایی است ممکن است نسبت به برخی وقایع جدید ابهاماتی داشته باشد. وکلای بین الملل ورزشی از طریق تحلیل حقوقی این مسائل دیدگاه جدیدی را ایجاد می نمایند.
برای تقسیمبندی قراردادهای تجاری و بازرگانی، معیار و روش مشخصی وجود ندارد و مذاکرهکنندگان و بازرگانان، بر سر یک دستهبندی مشخص، متفقالقول نیستند.
ضمن اینکه تعریف چارچوب و کلیت قراردادها هم، چندان صُلب و قطعی نیست. مثلاً ممکن است قراردادی را ببینید که ترکیبی از لیسانس و انتقال تکنولوژی است و در حالی که یک کارشناس ترجیح میدهد آن را در گروه قراردادهای انتقال تکنولوژی دستهبندی کند، کارشناس دیگری همان قرارداد را زیرمجموعهی قراردادهای لیسانس در نظر بگیرد.
بنابراین چه در متمم و چه در هر سند آموزشی دیگری، دستهبندی قراردادهای تجاری را دیدید، آن را صرفاً در حد یک فهرست کلی (با نواقص قطعی و همپوشانی اجتنابناپذیر) در نظر بگیرید. فهرستی که به شما کمک میکند آموختهها و دانستههای خود را بیازمایید و ببینید که تا چه حد، بر اصطلاحات مربوط به تنظیم قراردادهای تجاری مسلط هستید.
دیدگاهتان را بنویسید