دادگاه صلح چیست؟
دادگاه صلح یکی از مراجه قضایی است که معمولا در برخی از کشورها برای حل وفصل اختلافات تاسیس شده است . این دادگاه ها در سطح محلی فعالیت می کنند و هدیف اصلی آن ها کاهش فشار برمحاکم بالاتر و ارائه راهکارهای سریع و کم هزینه برای اختلافات کوچک است .
هدف دادگاه صلح ایجاد صلح و سازش میان طرفین است قبل از صدور حکم ، اختلافات طرفین از طریق گفتگو و یا میانجی گری حل شود.
در ایران طبق قانون سال 1402 دادگاه صلح تصویب و حدود واختیارات آن تعیین شده است .
صلاحیت های دادگاه صلح
مطابق ماده 12 قانون شورای حل اختلاف مصوب 1402 صلاحیت رسیدگی دعاوی دارند به شرح ذیل:
- دعاوی مال تا سقف 10000000 ریال ( معادل 100 میلیون تومان ) : این سقف ممکن است هر سه سال یک بار توسط رئیس قوه قضاییه با توجه به شاخص های بانک مر کزی تعدیل شود.
- دعاوی حقوقی مربوط به تصرف عدوانی، مزاحمت و ممانعت از حق
- دعاوی مرتبط با جهیزیه ، مهریه و نفقه تا سقف مذکور در بند 1 ، مشروط بر اینکه مشمول ماده 29 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 نباشد.
- درخواست های مربوط به تخلیه عین مستاجره و تعدیل اجاره بها ، به جز دعاوی مرتبط با سرقفلی و حق کسب یا پسشه یا تجارت
- درخواست اعسار از پرداخت محکوم به ، در صورتی که دادگاه صلح نسبت به اصل اعوا رسیدگی کرده باشد.
- امور مربوط به حصر وراثت ، تحریر ترکه ، مهر و موم ترکه و رفع آن
- درخواست تامین دلیل
- تقاضای سازش موضوع ماده 186 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379
- رسیدگی به جنبه عمومی و خصوصی جرایم غیر عمدی ناشی از کار یا تصادفات رانندگی
- رسیدگی به جرایم عمدی تعزیری مستوجب مجازات های درجه هفت و هشت
- دعاوی مربوط به اصلاح شناسنامه ، استرداد شناسنامه ، اصلاح مشخصات مدرک تحصیلی ( به استثنای مواردی که در صلاحیت دیوان عدالت اداری است)، الزام به اخذ پایان کار، اثبات رشد، الزام به صدور شناسنامه، تصحیح و تغییر نام.
نحوه رسیدگی در دادگاه های صلح
- ارجاع به شورای حل اختلاف
در صورت رضایت طرفین ، دادگاه صلح می تواند پرونده را برای حصول سازش به شورای حل اختلاف یا میانجی گری ارجاع دهد . اگر ظرف مدت دو ماه سازش حاصل شود، مراتب به قاضی دادگاه اعلام می شود تا طبق مقررات اقدام کند . در غیر این صورت ، قاضی دادگاه صلح به موضوع رسیدگی و رای صادر می کند. - تشکیل دادگاه
دادگاه صلح با حضور رئیس یا دادرس علی البدل تشکیل می شود و می تواند در ساعات غیر اداری و روزهای تعطیل نیز به دعاوی رسیدگی کند . استقرار آن در محل شورای حل اختلاف بلامانع است.
تفاوت دادگاه صلح با شورای حل اختلاف
با تصویب قانون جدید ، وظایف شورای حل اختلاف به تلاش برای صلح و سازش محدود شده صلاحیت های قضایی به دادگاه صلح منتنقل شده است. به عبارت دیگر ، شورای حل اختلاف تنها در امور صلح و سازش مداخله می کند و دادگاه صلح به دعاوی و امور قضایی مذکور در قانون رسیدگی می نماید.
این تغییرات با هدف تسریع در رسیدگی به دعاوی و کاهش تراکم در محاکم قضایی صورت گرفته است. با تشکیل دادگاه های صلح، انتظار می رود که فرایند دادرسی در موارد مذکور با کارآمدی بیشتری انجام شود.
دیدگاهتان را بنویسید